Využívej vitamíny a minerály naplno!

Dopřej svému organismu koktejl základních vitamínů a minerálních látek. Využívej tyto látky ve vyvážených množstvích zejména z přírodních zdrojů, a to prostřednictvím pestré a vyvážené stravy, kterou doplňky stravy nenahazují.

VITAMÍN C

(kyselina askorbová)

Pozitivně ovlivňuje náladu a případné deprese!

Přírodním zdrojem jsou:

šípek, rakytník a černý rybíz, dále například citrusové plody, jahody, listová zelenina, rajčata, meloun, brambory, paprika a květák.

Přínosy pro organismus:

Vitamín C představuje účinnou prevenci nachlazení, chřipky a dalších infekčních chorob. Pro lidský organismus má vitamín C velký význam v celé řadě oblastí – stimuluje tvorbu bílých krvinek, zlepšuje vstřebávání železa a podílí se na syntéze kolagenu, přispívá k hojení ran, působí proti kornatění cév, působí protizánětlivě, podporuje imunitní systém, snižuje krevní tlak, působí jako antioxidant. Nedostatkem trpí hlavně kuřáci, nachlazení lidé či lidé ve stresu. 

Symptomy nedostatku vitamínu C:

  • častá nemocnost, nachlazení, rýma
  • častá únavnost a ospalost
  • snížená imunita = snížená schopnost imunitního systému
  • zánět dásní, zvýšená pohyblivost a vypadávání zubů
  • zánět vaziv, kloubů (často spojeno s nedostatkem kolagenu a vápníku)
  • suchá, loupající se kůže, "suché" vlasy
  • chudokrevnost (často ve spojení s nedostatkem vitamínů B)

DDD (doporučená denní dávka): 80 mg

B komplex

(vitamíny řady B) Pivo je vitamínu B plné

B-komplex je soubor všech vitamínů označených písmenem B

Přírodním zdrojem jsou:

maso, mléko, vejce a vnitřnosti. Vitamíny řady B, s výjimkou B12, najdeme i v rostlinných zdrojích, na příklad v ořeších a semenech, obilovinách (oves, pšenice), luštěninách (hrách, cizrna), zelenině (brokolice, chřest) a ovoci (avokádo, banány). Spolehlivým zdrojem “béčka” jsou pivovarské kvasnice.

Přínosy pro organismus:

Vitamíny skupiny B jsou důležité především pro nervovou soustavu, metabolické procesy a správnou funkci mozku. Zlepšují nervovou činnost (při bolestech hlavy, křečích), pomáhají při trávení, podporují růst, chrání zdravou kůži, nehty a vlasy, ulevují od bolesti očí, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, posilují imunitní systém, pomáhají v prevenci ledvinových kamenů, potlačují příznaky ranní nevolnosti, tlumí svalové křeče a záněty nervů, brání vzniku chudokrevnosti.

Symptomy nedostatku vitamínu B:

  • únava
  • pravidelné opary a kožní problémy

DDD (doporučená denní dávka) jednotlivých vitamínů skupiny B: 

  • Vitamin B1 (Thiamin): 1,1 mg
  • Vitamin B2 (Riboflavin): 1,4 mg
  • Vitamin B3 (Niacin): 16 mg
  • Vitamin B5 (Kyselina pantothenová): 6 mg
  • Vitamin B6 (Pyridoxin): 1,4 mg
  • Vitamin B7 (Biotin): 50 µg
  • Vitamin B9 (Kyselina listová, folát): 200 µg
  • Vitamin B12 (Kobalamin): 2,5 µg

VITAMÍN A

(beta-karoten či retinol)

Zabiják vrásek a projevů stárnutí.

Vitamín A má mnoho účinků a pravděpodobně nejhlavnějším z nich je podpora zraku.

Přírodním zdrojem jsou:

játra, rybí tuk, mrkev, vajíčka, žlutá paprika, žluté ovoce, mléčné výrobky

Přínosy pro organismus:

Posiluje zrak a je lékem na noční slepotu, podporuje léčbu akné, kožních zánětů, spálenin a vředů, podporuje zdravé zbarvení pokožky (při opalování), udržuje správnou funkci sliznic, pomáhá imunitnímu systému, podporuje růst kostí a ukládání minerálů v nich, zlepšuje stav vlasů, nehtů, kůže a dásní.

DDD (doporučená denní dávka): 800 μg

VITAMÍN D

(kalciferol)

Je extrémně důležitý, protože se podílí na vstřebávání vápníku a fosforu. Je to vitamín rozpustný v tucích, a proto je pro jeho ideální vstřebání nutná jejich přítomnost. V těle vzniká v kůži působením slunečního záření (až 80 % denní potřeby).

Přírodním zdrojem jsou:

ryby (sardinky, tuňák, losos), rybí tuk, mléko a mléčné výrobky

Přínosy pro organismus:

Spolu s vitamíny A a C působí preventivně proti virózám a nachlazení, pomáhá při léčbě očních spojivek, zvyšuje pevnost zubů a kostí, protože se podílí na ukládání vápníku a fosforu, podílí se na vstřebávání vitamínu A.

DDD (doporučená denní dávka): 5 μg

VITAMÍN E

(tokoferoly)

Patří mezi nejdůležitější antioxidanty (chrání organismus před volnými radikály). Stává se součástí membrán, kde působí proti jejich stárnutí a chrání srdeční svalovinu před poškozením. V těle se nedokáže dlouho udržet, proto je potřeba ho pravidelně doplňovat.

Přírodním zdrojem jsou:

špenát, celozrnné obiloviny, klíčky, rostlinné oleje, ořechy, vejce.

Přínosy pro organismus:

Potlačuje únavu, zrychluje hojení ran a poranění kůže (je možné ho aplikovat i přímo na ránu), působí preventivně proti rakovině, snižuje riziko šedého zákalu, snižuje srážlivost krve a pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, v dostatečné dávce a v kombinaci se selenem zvyšuje potenci, zpomaluje proces stárnutí a zvyšuje vitalitu.

DDD (doporučená denní dávka): 18 μg

ODD (odborně stanovená denní dávka): 400-800 μg

Vápník

(Ca)

Je jeden z nejznámějších a nejužívanějších minerálů. V moderní stravě, která se vyznačuje velkým obsahem vápnitých solí, máme tohoto prvku nadbytek. Spolupracuje s fosforem a společně tvoří stavební základ pro zuby a kosti. Vápník společně s hořčíkem reguluje činnost srdce (je vhodné je užívat v poměru 2,5:1).

Přírodním zdrojem jsou:

sýry, mléko, mléčné výrobky, losos, sardinky, arašídy, slunečnicová semena, brokolice.

Přínosy pro organismus:

Udržuje pevné kosti a zuby, zajišťuje pravidelnou činnost srdce, podporuje nervový systém, tlumí svalové a nervové křeče (například při menstruaci), podílí se na vstřebávání železa, pomáhá při nespavosti, posiluje kosti proti lámání a řídnutí (osteoporóze).

DDD (doporučená denní dávka): 800 mg

Hořčík

(Mg)

Společně s vápníkem patří mezi nejdůležitější minerály pro lidský organismus. Často trpíme jeho nedostatkem, protože konzumujeme mnoho průmyslově upravovaných potravin. Vápník společně s hořčíkem reguluje činnost srdce (vhodné užívat v poměru 2,5:1).

Přírodním zdrojem jsou:

tmavá listová zelenina, banány, ořechy, mandle, nemleté obilí, kakao.

Přínosy pro organismus:

Tlumí depresivní stavy, působí proti svalovým křečím (včetně menstruačních), přispívá ke zdravému chrupu, podporuje nervový systém, brání ukládání látek v ledvinách a žlučníku, pomáhá v prevenci cukrovky II. typu, uvolňuje svaly při sportovní činnost a chronické únavě.

DDD (doporučená denní dávka): 375 mg

Železo

(Fe)

Železo je pro tělo nezbytné, je důležitou součástí červených krvinek, podílí se na transportu kyslíku v těle. Lidský organismus potřebuje neustálý přísun tohoto minerálu, z důvodu obměny červených krvinek. Ze stravy získáváme pouze část celkového obsahu potřebného pro naše tělo. Pro vstřebávání železa je nutná přítomnost hořčíku a vitamín C.

Přírodním zdrojem jsou:

maso, ryby, játra, žloutky, broskve, ořechy, celozrnná mouka, listová zelenina

Přínosy pro organismus:

odstraňuje únavu, podporuje růst, zvyšuje odolnost proti infekcím, je lékem na chudokrevnost

DDD (doporučená denní dávka): 14 mg

Zinek

(Zn)

Zinek se podílí na mnoha trávicích procesech. Je velice důležitý pro zpracování bílkovin a také pomáhá při tvorbě inzulínu. Dle statistik je zinek společně s hořčíkem jedním z nejvíce nedostatkových minerálů.

Přírodním zdrojem jsou:

maso, játra, vejce, hořčice, droždí, obilné klíčky, mořští živočichové (především ústřice).

Přínosy pro organismus:

Podporuje růst a psychickou výkonnost, zkracuje trvání obtíží při nachlazení, podporuje růst nehtů, podporuje imunitní systém, brání zvětšování prostaty, může mít protizánětlivé účinky. 

DDD (doporučená denní dávka): 10 mg