Dopřej svému organismu koktejl základních vitamínů a minerálních látek. Využívej tyto látky ve vyvážených množstvích zejména z přírodních zdrojů, a to prostřednictvím pestré a vyvážené stravy, kterou doplňky stravy nenahazují.
Pozitivně ovlivňuje náladu a případné deprese!
Přírodním zdrojem jsou:
šípek, rakytník a černý rybíz, dále například citrusové plody, jahody, listová zelenina, rajčata, meloun, brambory, paprika a květák.
Přínosy pro organismus:
Vitamín C představuje účinnou prevenci nachlazení, chřipky a dalších infekčních chorob. Pro lidský organismus má vitamín C velký význam v celé řadě oblastí – stimuluje tvorbu bílých krvinek, zlepšuje vstřebávání železa a podílí se na syntéze kolagenu, přispívá k hojení ran, působí proti kornatění cév, působí protizánětlivě, podporuje imunitní systém, snižuje krevní tlak, působí jako antioxidant. Nedostatkem trpí hlavně kuřáci, nachlazení lidé či lidé ve stresu.
Symptomy nedostatku vitamínu C:
DDD (doporučená denní dávka): 80 mg
B-komplex je soubor všech vitamínů označených písmenem B
Přírodním zdrojem jsou:
maso, mléko, vejce a vnitřnosti. Vitamíny řady B, s výjimkou B12, najdeme i v rostlinných zdrojích, na příklad v ořeších a semenech, obilovinách (oves, pšenice), luštěninách (hrách, cizrna), zelenině (brokolice, chřest) a ovoci (avokádo, banány). Spolehlivým zdrojem “béčka” jsou pivovarské kvasnice.
Přínosy pro organismus:
Vitamíny skupiny B jsou důležité především pro nervovou soustavu, metabolické procesy a správnou funkci mozku. Zlepšují nervovou činnost (při bolestech hlavy, křečích), pomáhají při trávení, podporují růst, chrání zdravou kůži, nehty a vlasy, ulevují od bolesti očí, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, posilují imunitní systém, pomáhají v prevenci ledvinových kamenů, potlačují příznaky ranní nevolnosti, tlumí svalové křeče a záněty nervů, brání vzniku chudokrevnosti.
Symptomy nedostatku vitamínu B:
DDD (doporučená denní dávka) jednotlivých vitamínů skupiny B:
Zabiják vrásek a projevů stárnutí.
Vitamín A má mnoho účinků a pravděpodobně nejhlavnějším z nich je podpora zraku.
Přírodním zdrojem jsou:
játra, rybí tuk, mrkev, vajíčka, žlutá paprika, žluté ovoce, mléčné výrobky
Přínosy pro organismus:
Posiluje zrak a je lékem na noční slepotu, podporuje léčbu akné, kožních zánětů, spálenin a vředů, podporuje zdravé zbarvení pokožky (při opalování), udržuje správnou funkci sliznic, pomáhá imunitnímu systému, podporuje růst kostí a ukládání minerálů v nich, zlepšuje stav vlasů, nehtů, kůže a dásní.
DDD (doporučená denní dávka): 800 μg
Je extrémně důležitý, protože se podílí na vstřebávání vápníku a fosforu. Je to vitamín rozpustný v tucích, a proto je pro jeho ideální vstřebání nutná jejich přítomnost. V těle vzniká v kůži působením slunečního záření (až 80 % denní potřeby).
Přírodním zdrojem jsou:
ryby (sardinky, tuňák, losos), rybí tuk, mléko a mléčné výrobky
Přínosy pro organismus:
Spolu s vitamíny A a C působí preventivně proti virózám a nachlazení, pomáhá při léčbě očních spojivek, zvyšuje pevnost zubů a kostí, protože se podílí na ukládání vápníku a fosforu, podílí se na vstřebávání vitamínu A.
DDD (doporučená denní dávka): 5 μg
Patří mezi nejdůležitější antioxidanty (chrání organismus před volnými radikály). Stává se součástí membrán, kde působí proti jejich stárnutí a chrání srdeční svalovinu před poškozením. V těle se nedokáže dlouho udržet, proto je potřeba ho pravidelně doplňovat.
Přírodním zdrojem jsou:
špenát, celozrnné obiloviny, klíčky, rostlinné oleje, ořechy, vejce.
Přínosy pro organismus:
Potlačuje únavu, zrychluje hojení ran a poranění kůže (je možné ho aplikovat i přímo na ránu), působí preventivně proti rakovině, snižuje riziko šedého zákalu, snižuje srážlivost krve a pomáhá rozpouštět krevní sraženiny, v dostatečné dávce a v kombinaci se selenem zvyšuje potenci, zpomaluje proces stárnutí a zvyšuje vitalitu.
DDD (doporučená denní dávka): 18 μg
ODD (odborně stanovená denní dávka): 400-800 μg
Je jeden z nejznámějších a nejužívanějších minerálů. V moderní stravě, která se vyznačuje velkým obsahem vápnitých solí, máme tohoto prvku nadbytek. Spolupracuje s fosforem a společně tvoří stavební základ pro zuby a kosti. Vápník společně s hořčíkem reguluje činnost srdce (je vhodné je užívat v poměru 2,5:1).
Přírodním zdrojem jsou:
sýry, mléko, mléčné výrobky, losos, sardinky, arašídy, slunečnicová semena, brokolice.
Přínosy pro organismus:
Udržuje pevné kosti a zuby, zajišťuje pravidelnou činnost srdce, podporuje nervový systém, tlumí svalové a nervové křeče (například při menstruaci), podílí se na vstřebávání železa, pomáhá při nespavosti, posiluje kosti proti lámání a řídnutí (osteoporóze).
DDD (doporučená denní dávka): 800 mg
Společně s vápníkem patří mezi nejdůležitější minerály pro lidský organismus. Často trpíme jeho nedostatkem, protože konzumujeme mnoho průmyslově upravovaných potravin. Vápník společně s hořčíkem reguluje činnost srdce (vhodné užívat v poměru 2,5:1).
Přírodním zdrojem jsou:
tmavá listová zelenina, banány, ořechy, mandle, nemleté obilí, kakao.
Přínosy pro organismus:
Tlumí depresivní stavy, působí proti svalovým křečím (včetně menstruačních), přispívá ke zdravému chrupu, podporuje nervový systém, brání ukládání látek v ledvinách a žlučníku, pomáhá v prevenci cukrovky II. typu, uvolňuje svaly při sportovní činnost a chronické únavě.
DDD (doporučená denní dávka): 375 mg
Železo je pro tělo nezbytné, je důležitou součástí červených krvinek, podílí se na transportu kyslíku v těle. Lidský organismus potřebuje neustálý přísun tohoto minerálu, z důvodu obměny červených krvinek. Ze stravy získáváme pouze část celkového obsahu potřebného pro naše tělo. Pro vstřebávání železa je nutná přítomnost hořčíku a vitamín C.
Přírodním zdrojem jsou:
maso, ryby, játra, žloutky, broskve, ořechy, celozrnná mouka, listová zelenina
Přínosy pro organismus:
odstraňuje únavu, podporuje růst, zvyšuje odolnost proti infekcím, je lékem na chudokrevnost
DDD (doporučená denní dávka): 14 mg
Zinek se podílí na mnoha trávicích procesech. Je velice důležitý pro zpracování bílkovin a také pomáhá při tvorbě inzulínu. Dle statistik je zinek společně s hořčíkem jedním z nejvíce nedostatkových minerálů.
Přírodním zdrojem jsou:
maso, játra, vejce, hořčice, droždí, obilné klíčky, mořští živočichové (především ústřice).
Přínosy pro organismus:
Podporuje růst a psychickou výkonnost, zkracuje trvání obtíží při nachlazení, podporuje růst nehtů, podporuje imunitní systém, brání zvětšování prostaty, může mít protizánětlivé účinky.
DDD (doporučená denní dávka): 10 mg